مشرق- نگاهي گذرا به هريك از جملات فوق نشان دهنده اهميت و عمق راهبردي تنگه شش و نيم كيلومتري هرمز در حوزه انرژي است كه هر از چند گاهي، از سوي رسانه هاي جهان براي يادآوري اهميت اين تنگه راهبردي در محافل سياسي و اقتصادي جهان مورد توجه قرار مي گيرد.
در كنار نقش حياتي تنگه هرمز در حوزه انرژي، نقش اين تنگه به عنوان گلوگاه خليج فارس و
معبري براي حضور نيروهاي راهبردي بيگانه در چشم خاورميانه، اهميت آن را دو چندان كرده است، چنانكه نقش اثرگذار اين تنگه هرمز در تحولات اقتصادي و نظامي باعث شده، هرمز به يكي از پر تحول ترين و حساس ترين گلوگاه هاي جهان تبديل شده و هر نوع واكنش در اين تنگه آثار جدي و عميق بر اقتصاد، سياست، امنيت و حتي چشم اندازهاي ترسيمي كشورهاي منطقه و حتي جهان داشته باشد، طوري كه كشورهاي عربي حوزه خليج فارس در تلاش هستند با احداث چند خط لوله، نفت خود را از راه هايي امن تر انتقال دهند و به اين صورت از اهميت راهبردي هرمز بكاهند.
در اين ميان، نقش جمهوري اسلامي به لحاظ اثرگذاري جدي و عميق بر اين تنگه و به تبع آن اثرگذاري بر بخش هاي مورد اشاره در جهان از جمله مصاديق بارز در اين زمينه است.
نمونه بارز اين اثرگذاري برگزاري رزمايش 10 روزه «ولايت 90» توسط ارتش جمهوري اسلامي در دي ماه سال جاري در آب هاي خليج فارس بود كه هر نوع فعل و انفعال طي10 روز برگزاري اين رزمايش، به طور مستقيم در حوزه هاي مختلف حاوي بازتاب جهاني بود و از سوي كشورهاي مختلف به ويژه دشمنان رصد و مورد تحليل قرار مي گرفت.
در اين ميان روزنامه انگليسي «تايمز» لندن با بيان اينكه چالش اصلي اقتصاد بريتانيا در سال ميلادي جديد بيش و پيش از آنكه مربوط به حوزه يورو باشد، ريشه در تنگه هرمز دارد، تهديد ايران مبني بر بستن تنگه هرمز را به خفه كردن اقتصاد جهان تشبيه كرد.
اين اظهارات در حالي از سوي دولت هاي اروپايي مطرح مي شود كه اين دولت ها تحت فشار آمريكا و رژيم صهيونيستي، با هدف چالش در حوزه اقتصاد ايران، طرح تحريم نفتي كشورمان را در دستور كار خود قرار داده و در صدد هستند تا در فرصت مناسبي آن را اعمال كنند.
هر چند راهبرد «تحريم در مقابل تحريم» از سوي جمهوري اسلامي در اين حوزه به عنوان حفظ جايگاه و جلوگيري از انفعال و انزواي جهاني در مورد دو كشور بريتانيا و فرانسه عملياتي شد، اما آنچه نقش جمهوري را در اين حوزه اثرگذار و عميق كرده است، تسلط ايران بر گلوگاه اقتصادي جهان است.
در اين بين نقش نيروهاي مسلح كشورمان به ويژه نيروهاي دريايي در پاسداري از اين تنگه راهبردي بسيار مهم و حياتي است، چنانكه پس از هر نوع واكنش ايران مبني بر مسدودسازي تنگه هرمز، بلافاصله موضوع اختلال در صدور نفت به عنوان يك تهديد جدي براي دشمنان انقلاب بروز و ظهور كرده و قدرت نيروهاي مسلح مورد توجه قرار گرفته است و از اين رو وحدت و همدلي نيروهاي مسلح در حفظ برتري نظامي در خليج فارس كه نبرد در اين منطقه را به يك نبرد غيرمنصفانه و نابرابر عليه دشمنان متجاوز تبديل خواهد كرد، قابل ستايش است.
از : اکبر صفری
«بخش عمده نفت صادراتي كشورهاي عربستان سعودي، امارات متحده عربي، كويت و عراق و همچنين بيشتر گاز مايع قطر از تنگه هرمز عبور مي كند.»، «بر اساس اطلاعات سازمان انرژي آمريكا، روزانه حدود 5/15 ميليون بشكه نفت معادل 17درصد از مصرف جهاني از تنگه هرمز عبور مي كند.»، «40 درصد كل نفتي كه از راه هاي آبي منتقل مي شود، از تنگه هرمز عبور مي كند.»